Χαιρετισμός – Πρόλογος του κ. Γιάννη Καράλη, Προέδρου του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου

Χαιρετισμός – Πρόλογος του κ. Γιάννη Καράλη, Προέδρου του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου

του Γιάννη Καράλη

Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης συνδιοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης Μίλτου και Ιωάννου Κουντουρά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, στις 25 Φεβρουαρίου 2010.

Ομιλητές:
  • Ο Περικλής Φ. Μαυρογιάννης, Πρόεδρος Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης με θέμα:
    «Μίλτος Κουντουράς, ο Εικονοκλάστης Παιδαγωγός. 70 χρόνια μετά την αποδημία του (1940 – 2010)»
  • Ο Ανδρέας Φ. Μιχαηλίδης, ιατρός, διδάκτωρ της Ιστορίας της Ιατρικής με θέμα:
    «Ιωάννης Κουντουράς, ένας μεγάλος ιατρός και σπουδαίος κοινωνικός παράγων του νησιού μας»
  • Η Ευαγγελία Καπετάνου, ως αντίδωρο για τη λαμπρή εκδήλωση, διάβασε χαρακτηριστικές επιστολές και σελίδες ημερολογίων των αδελφών Ιωάννη, Μίλτου και Παναγιώτη Κουντουρά που αναφέρονται στη Χίο και προέρχονται από το Αρχείο του Μίλτου Κουντουρά.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός – πρόλογος της εκδήλωσης από τον κ.Γιάννη Καράλη :

Απόψε ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου έχει να παρουσιάσει μία εκδήλωση σε αδελφική συνδιοργάνωση με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης. Αυτό το γεγονός, γιατί να το κρύψομε, μας πλημμυρίζει με συναισθήματα έκδηλης ευφροσύνης. Γιατί είναι μια γέφυρα, ένας δίαυλος, ένα συνδετικό πολιτιστικό συμβάν ανάμεσα στα δύο νησιά. Η εκδήλωση αυτή θα επαναληφθεί προσεχώς και στη Μυτιλήνη. Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης, είναι ένας όμιλος που έχει γράψει και εκείνος τη δική του ιστορία με μια εκπληκτική παρουσία μέσα στον μυτιληνιακό πολιτιστικό περίγυρο. Ο Φιλοτεχνικός της Μυτιλήνης είναι ένας βασικός συνεχιστής μέσα στο παραδοσιακό σκάφος των Λεσβιακών Γραμμάτων, όπως εδώ ο Φιλοτεχνικός της Χίας Λόγιας Παράδοσης.

Σήμερα θα ανασύρομε από το ταμείο της μνήμης δύο χαρισματικούς Μυτιληνιούς. Τον παιδαγωγό Μίλτο Κουντουρά και τον αδελφό του ιατρό Ιωάννη Κουντουρά. Για τον Παιδαγωγό Μίλτο Κουντουρά θα μας μιλήσει ο Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης κ. Περικλής Φ. Μαυρογιάννης. Για όσους δεν γνωρίζουν τον κ. Μαυρογιάννη θα πρέπει να τον συστήσομε ως έναν ανιδιοτελή ταπεινό εργάτη του πολιτισμού, στον οποίο η Μυτιλήνη οφείλει ένα μεγάλο μέρος από την πλούσια εκλεκτή συγκομιδή της σύγχρονης πολιτιστικής της παραγωγής. Για τον ιατρό Ιωάννη Κουντουρά, θα αναφερθεί ένας άλλος έντιμος και δραστήριος κοινωνικός εργάτης, ο ιατρός και διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής κ. Ανδρέας Φ. Μιχαηλίδης.

Απόψε έχομε την ξεχωριστή ευχαρίστηση να έχομε ανάμεσά μας τον κ. Λίνο Κουντουρά, γυιο του Μίλτου Κουντουρά, και τον Ιωάννη Βουλιουρή, εγγονό τού Ιωάννου Κουντουρά. Μάλιστα, η Ρένα Κουντουρά – Βουλιουρή, η μητέρα του κ.Βουλιουρή, ήταν η νονά του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την τετραετή περίπου παραμονή στη Χίο του ζεύγους Γεωργίου Παπανδρέου και Σοφίας Μινέϊκο. Φροντίσαμε και στείλαμε για την αποψινή βραδιά πρόσκληση και στον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου. Προχθές, σε τηλεφώνημα από την Ιπποκράτους, από την Γραμματέα του Πρωθυπουργού, είχαμε την πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός έλαβε γνώση της πρόσκλησης και όπως είναι φυσικόν, λόγω υποχρεώσεων δεν ήταν δυνατόν να βρίσκεται απόψε κοντά μας. Όμως, παρεκάλεσε να διαβιβάσω προς όλους τους χαιρετισμούς του.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης κ. Περικλής Μαυρογιάννης θα μας μιλήσει για τον Μίλτο Κουντουρά με θέμα: «Μίλτος Κουντουράς, ο Εικονοκλάστης Παιδαγωγός. 70 χρόνια μετά την αποδημία του (1940 – 2010)».

(Ακολουθεί η ομιλία του κ.Μαυρογιάννη)…

Θα παρακαλέσω τώρα τον κ. Ανδρέα Φ. Μιχαηλίδη να αναφερθεί στον Ιωάννη Κουντουρά με θέμα: «Ιωάννης Κουντουράς, ένας μεγάλος ιατρός και σπουδαίος κοινωνικός παράγων του νησιού μας».

(Ακολουθεί η ομιλία του κ.Μιχαηλίδη)…

Ευχαριστούμε τον κ. Μαυρογιάνη και τον κ. Μιχαηλίδη που φρόντισαν και ανέσυραν από το παρελθόν δύο λαμπρές μορφές και με αδρές πινελιές μας παρουσίασαν τα πορτραίτα τους. Οι Κουντουράδες ήλθαν απόψε παρέα μας και μας προσέφεραν εκτός από τη φωτεινή ανθρώπινή τους πορεία, την θωπεία της νοσταλγίας μιας περασμένης εποχής. Αν ζούσαν σήμερα θα εξεπλήττοντο για τις ολέθριες συμπεριφορές μας σε όλο το φάσμα της φύσης και της ζωής. Και ασφαλώς θα ήσαν αναχώματα αντίστασης στην βορβορώδη επικούρεια εποχή μας.

Γιάννης Καράλης
Χίος, 25-2- 2010