Από τη χαρά της γνωριμίας στη μετονομασία με προσθήκη της επωνυμίας «Μίλτος Κουντουράς»

25 Ιανουαρίου 1996. Η Ευαγγελία Καπετάνου και η Ολυμπία, σύζυγος του Μίλτου Κουντουρά, συνομιλούν καθισμένες μπροστά στο γραφείο του Κουντουρά, στο σπίτι στη Νέα Χαλκηδόνα.

Από τη χαρά της γνωριμίας στη μετονομασία με προσθήκη της επωνυμίας «Μίλτος Κουντουράς»

της Ευαγγελίας Καπετάνου

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 1993, συναντώ για πρώτη φορά στο σπίτι τους στη Νέα Χαλκηδόνα την Ολυμπία, σύζυγο και πρώην μαθήτρια του Μίλτου Κουντουρά. Τη συνάντηση κανόνισε ο καθηγητής στο σχολείο που διεύθυνα τότε Βλάσης Κουτσούκος, ο οποίος ήταν και συνεργάτης του Λίνου, μηχανολόγου μηχανικού και γιου του Μίλτου και της Ολυμπίας Κουντουρά.

Το σπιτάκι, ένα χαριτωμένο διώροφο (έργο του μηχανικού Ζαραμπούκα – πατέρα της συγγραφέα Σοφίας Ζαραμπούκα), έχει στο ισόγειο ένα διπλό δωμάτιο με τη βιβλιοθήκη και το γραφείο του Μίλτου Κουντουρά. Η Ολυμπία με προτρέπει να καθίσω στο γραφείο, που, όπως μου είπε αργότερα, ήταν σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Κουντουρά και κατασκευασμένο «δια χειρός Βαράγκη».

Νοιώθω απέραντο δέος. Τον Κουντουρά τον «γνώρισα» από τα μαθήματα του Αλέξη Δημαρά στη ΣΕΛΜΕ της Αθήνας, όπου φοίτησα την ακαδημαϊκή χρονιά 1982-83 και τον είχα έκτοτε ως εκπαιδευτικό μου ίνδαλμα. Φεύγοντας από το σπίτι, η Ολυμπία μού χαρίζει ένα βιβλίο (τιμητική έκδοση των μαθητριών του) με τον τίτλο: «Μίλτος Κουντουράς, Διδασκαλείο Θηλέων Θεσσαλονίκης, 1927-1930» και μου γράφει την αφιέρωση: «Για τη χαρά της γνωριμίας. Ολυμπία Μ. Κουντουρά, 24/11/93».

Το βράδυ εκείνο ψάχνω: τι αντίδωρο μπορώ να προσφέρω για τη μεγάλη τιμή που μου έγινε; Και την άλλη μέρα ανακοινώνω στο σχολείο με σιγουριά: «Παιδιά, θα βαφτίσω το σχολείο!». Αυτό ήταν! Το ταξίδι ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

Στις 7-8 Απριλίου 1994, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου και τη δρομολογημένη μετονομασία του σχολείου από «Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας» σε «Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας – Μίλτος Κουντουράς», οργανώσαμε στο σχολείο ένα διήμερο «αναμορφωτικής παιδαγωγικής προσπάθειας» με θέμα : ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ – Ε.Π.Λ. ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ή «Αναζητώντας το θάμα στους μεγάλους ομολογούμε τις αγάπες και τα ιδανικά που κυνηγάμε».

Το διήμερο οργανώθηκε σε συνεργασία με τις μαθήτριες του Μίλτου Κουντουρά, τη Γ΄ΕΛΜΕ Αθήνας και τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Με τη χορηγία της Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας εκδώσαμε ένα βιβλιαράκι με τον τίτλο «Μίλτος Κουντουράς» στο οποίο δημοσιεύτηκαν και αποθησαυρισμένα κείμενα του μεγάλου παιδαγωγού. Μεταξύ αυτών και το ποίημα του Κουντουρά «Ταξίδι», που συνοψίζει μοναδικά την πορεία του σε κάθε τομέα της ζωής του.

ΤΑΞΙΔΙ

Να της βαρκούλας μου κι εγώ μονάχος κυβερνήτης!
– Φύσα, βοριά μου, κόλπωνε το κάτασπρο πανί της.
Χτύπα με, κύμα κι άσκιαχτος μεθώ από περηφάνεια,
Σα βλέπω γύρω αφρόπλαστα να πλέκουνται στεφάνια…

Νοιώθω της βάρκας το κορμί να τρίζει από βαθιά
– λάγνα το κύμα ορέγεται να τη ρουφήξει, αλιά μου! –
μα εγώ τρελά αρμενίζοντας προς ακρογιάλια εξωτικά,
πλώρη βάζω τα στήθια μου, τιμόνι την καρδιά μου!

 

Έτσι, το έτος 1994, το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας ήταν το πρώτο Δημόσιο Σχολείο της Ελλάδας που, σε πανελλήνια πρώτη, αποφάσισε να προστεθεί στο όνομά του, ως επωνυμία, το όνομα, όχι ενός οικονομικού ευεργέτη, αλλά το όνομα ενός επιφανούς Δασκάλου και Παιδαγωγού και να μετονομαστεί από Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας σε Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας – «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ».

Για τη μετονομασία του σχολείου, σύμφωνα με το Νόμο 1566/1985 (Άρθρα: 8,49 και 50), αποφάσισαν κατά σειρά:

    1. Ο Σύλλογος των καθηγητών του σχολείου,
    2. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων,
    3. Η Σχολική Επιτροπή,
    4. Το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο και, στη συνέχεια, το Σχολικό Συμβούλιο του σχολείου με τη σύνθεση που ορίζει το άρθρο 51 του Νόμου 1566/1985.
  1. Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
  2. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.
  3. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας.
  4. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νομαρχίας Αθηνών.

Η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου εστάλη στο Υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια εκδόθηκε η σχετική Υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στα υπ’ αρ. 339/τ. Β΄/ 31-5-1994 και 661/ τ. Β΄/ 31-8-1994 ΦΕΚ.

Το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο, ως θεσμός, είχε, δυστυχώς, την τύχη του Παρθεναγωγείου του Βόλου και του Διδασκαλείου Θηλέων Θεσσαλονίκης και έγινε κι αυτό, όπως κι εκείνα, μία σύντομη παρένθεση στην ιστορία των εκπαιδευτικών μας πραγμάτων.

Λόγω εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας πρώτα έγινε 3ο Ενιαίο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας και, στη συνέχεια, 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας, και …έχει ο Θεός! Διατήρησε, όμως, και διατηρεί μέχρι σήμερα (σχολ. έτος 2017 -2018) την επωνυμία «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ», και θέλω να ελπίζω ότι θα εξακολουθήσει να εμπνέεται από το έργο του συνώνυμου παιδαγωγού.

Ευαγγελία Καπετάνου

Επίτιμη Διευθύντρια

3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς»